Herpai András

Volt előzetes elképzelésed arról, hogy milyen művésszel szeretnél együtt dolgozni? Volt, aki ehhez képest meglepett, vagy inkább arra találtál rá, akit eleve kerestél?

Szerettem volna az Art Dating kísérleti műfajhoz igazodni. A pályázó művészek egy kiállítási koncepcióval készültek, ezért elsődleges volt számomra, hogy művészettörténeti tudásommal és a közel 15 éves szakmai tapasztalatommal támogassam őket. Előzetes elképzelésem nem volt, mert egy fiatal művészt, vagy egy már befutott alkotót másképp kell segíteni. Általánosságban elmondható, hogy olyan emberrel szeretek dolgozni, aki komolyan veszi a feladatot és inspirál a művészete. Szerencsére sok ilyen alkotóval találkoztam az Art Dating alkalmával. 

Miért épp őt választottad? Miért jelenthet izgalmas szakmai kihívást számodra épp az ő terve?

Gergely Réka harmonikusan tudja összekapcsolni a keleti és a nyugati kultúrát, ami alapvetően egy lehetetlennek tűnő feladat. Kiállításain a teret és a szobrait egységként kezeli, olyan kérdéseket tud felvetni a munkáiban, amelyekkel jómagam is sokat foglalkoztam: többek között a művészet és tér, a telítettség és az üresség fenomenológiai problémáival. Szobrai hatására saját kérdéseimre is meg tudom találni a válaszokat, ami számomra rendkívül inspiráló.

A randi melyik pontján dőlt el benned, hogy ő lesz a te embered?

Több pályázó művésszel a korábbi években már dolgoztam, most szerettem volna kicsit kilépni a komfortzónámból. Így inkább a pályázatokra koncentrálhattam, hogyan tudnám azokból kihozni a maximumot.

Mit gondolsz, létezik „szerelem első látásra”? Vagyis a gyorsan kialakuló szimpátia meg tud alapozni egy tartós munkakapcsolatot?

Hiszem, hogy létezik „szerelem első látásra” a képzőművészetben, ahogy a nagybetűs életben. De ahogy egy párkapcsolatban, úgy hosszútávon itt sem elég. Örök érvényűt alkotni a néző számára – mert mégis csak Ő a legfontosabb – bizalommal, kölcsönös tisztelettel és sok munkával lehetséges.

Gergely Réka

„Rapid randi”, vagyis rövid időd volt a bemutatkozásra. Mire helyezted ebben a hangsúlyt, és milyen reakciót vártál a kurátortól? 

A lehetőségekhez mérten igyekeztem röviden bemutatni szakmai munkámat, annak hátterét, előzményeit, továbbá azokat az aktuális tematikákat, melyek jelenleg foglalkoztatnak. A hangsúlyt is főként ezekre a továbblépési lehetőségekre helyeztem. Előzetes elvárásaim nem voltak, érdeklődéssel vártam a kurátorok meglátásait.

Szerinted mivel nyerted el a kurátor tetszését? Mi bennetek a közös? Vagy épp az ellentétek vonzzák egymást?

Úgy gondolom, mind a felvázolt téma, mind a korábbi munkáim felkeltették a kurátor érdeklődését, valamint látott perspektívát a konkrét terveimet illetően is egy lehetséges kiállítással kapcsolatban. Azt hiszem, a szakmai orientációnak mind a hasonló, mind az eltérő pontjai elősegíthetik az együttműködést. 

Fel tudott vetni a kurátor olyan új szempontokat a terveddel kapcsolatban, ami meglepett, amit megfontolandónak találsz?

Igen, több olyan ponton is ki tudta egészíteni az általam felvázolt koncepciót, mely mind tartalmilag, mind a kiállítás megrendezése szempontjából tovább bővíti a téma megjelenítési és értelmezési lehetőségeit.

Mit gondolsz, létezik „szerelem első látásra”? Vagyis a gyorsan kialakuló szimpátia meg tud alapozni egy tartós munkakapcsolatot?

Azt hiszem, az első benyomás minden találkozásnál fontos, egy jó kezdet megalapozhatja a további eredményes együttműködést.