2023-ban írtuk ki az első Esterhazy Art Dating pályázatot amelynek célja, hogy kurátorok és művészek megismerkedjenek és közösen kezdjenek el gondolkodni.

Mini-interjú sorozatunkban a kialakult párosokat kérdeztük a rapid-randi után, a koncepció alkotás során …..

Vékony Délia - Dobokay Máté

„Nem volt prekoncepcióm, szándékosan tartózkodtam attól, hogy magamban ilyet kialakítsak. Ugyan ismertem jónéhányat a rapid randin megjelent művészek közül, de a rájuk vonatkozó tudásomat sem frissítettem fel, az ismeretleneknek pedig nem jártam utána. Teljesen nyitott akartam maradni arra, amit a randin megmutatnak a művészetükből. „

Olvass tovább…

Török Krisztián - Juhász Nóra

„Nem volt fix tervem a kiállításra, pont az együttműködés lehetősége érdekelt. Inkább arról gondolkodtam, hogy ehhez a konkrét szituációhoz hogy tudok viszonyulni, erről pedig már lehet beszélni, és innen valamerre közösen elindulni. Ebben nagyon jó partner tud lenni egy rugalmas, tájékozott, képben lévő kurátor, akivel ide-oda mehet gondolatban a tenisz, hogy mit lehet ezzel a helyzettel kezdeni, milyen keretbe illeszthetőek az elképzeléseink, mi lehet a projekt fókusza.”

Olvass tovább…

Sipos Tünde - Gaál Kata

„A művész-kurátor viszonyban, az ilyen jellegű közös munkában szerintem abszolút tud működni ez a típusú összekapcsolódás. Ilyenkor tudjuk igazán erősíteni egymást, és egyre érzékletesebben kibontani a művészi koncepció megvalósítását. Hiszen a képzőművészeti művek több síkon is hatást váltanak ki, gondolatok, érzelmek, és érzések terén egyaránt.”

Olvass tovább…

Sárai Vanda - Kádár Emese

„Az eseményre készülve érzékeltem, hogy az egyes művek koncepcióját és háttértörténetét az idő rövidsége miatt nem fogom tudni ismertetni a beszélgetések során. Így átgondoltam, hogy mi az a konceptuális ív, ami az egyes munkákat összefogva elvezet az engem jelenleg művészként foglalkoztató kérdésekig és ezen keresztül be tudom mutatni azt a projektet, amin éppen dolgozom.”

Olvass tovább…

Muladi Brigitta - Ádám Zsófia

„Igyekeztem megfogalmazni azokat a koncepciókat és témaköröket, amikben én, mint alkotó gondolkodom, és bemutatni azt a vizuális világot, ahogyan ezt megvalósítom. A kurátortól arra voltam kíváncsi, hogy tud-e ezzel azonosulni, megmozgat-e ez benne valamit.”

Olvass tovább…

Herpai András - Gergely Réka

„Több pályázó művésszel a korábbi években már dolgoztam, most szerettem volna kicsit kilépni a komfortzónámból. Így inkább a pályázatokra koncentrálhattam, hogyan tudnám azokból kihozni a maximumot.”

Olvass tovább…

Szabó Noémi - Szabó Klára Petra

„Nagyon izgalmas koncepciót vet fel az EAD, ami nyitottságot kíván a kurátortól és rugalmasságot a művésztől. Voltak alkotók, akiket ismertem korábbról és voltak meglepő, inspiráló találkozások és felfedezések. Úgy vélem, hogy az EAD során megismert művészek közül vannak olyanok, akiket bár nem választhattam ki e találkozó során, a későbbiekben szívesen dolgoznék velük együtt.”

Olvass tovább…

Boros Lilla - Horváth Lóczi Judit

„Érdekes, hogy az ötlet, amin dolgozunk, Lillától származik, de olyan, mintha rám szabta volna. Ezzel a tematikával már korábban is foglalkoztam, sőt: visszatérő témám. De ezen alkalommal – Lilla hatására – sokkal szabadabban közelítek hozzá, mind a mondanivalót, mind a használandó médiumokat tekintve.”

Olvass tovább…

Don Tamás - Horváth Csaba

„Igyekeztem bemutatni az elmúlt 10 év alatt készült projektjeimet úgy, hogy – amennyire ebben a szűk időkeretben lehetséges – rávilágítsak az időszak tematikai és esztétikai fókuszpontjaira. Reakciókat nem vártam, megpróbáltam nyitott lenni bármilyen visszajelzésre.”

Olvass tovább…

Üveges Krisztina - Koleszár Kata

„Ilyen rövid idő alatt nagyon sokat számít az első benyomás és az első öt perc szerintem döntő fontosságú. Arra helyeztem a hangsúlyt, hogy legyen 3-5 mondatom, ami jól összefoglalja a munkám lényegét és azon voltam, hogy ezt minden találkozás elején el tudjam mondani.”

Olvass tovább…