Don Tamás

Volt előzetes elképzelésed arról, hogy milyen művésszel szeretnél együtt dolgozni? Volt, aki ehhez képest meglepett, vagy inkább arra találtál rá, akit eleve kerestél? 

Kurátori praxisomban törekszem arra, hogy olyan művészekkel dolgozzak, akik különböző társadalmi, történelmi, kultúrtörténeti, esetleg személyes témákkal foglalkoznak. Több ilyen alkotóval találkoztam a beszélgetések során.  

Miért épp őt választottad? Miért jelenthet izgalmas szakmai kihívást számodra épp az ő terve?

Horváth Csaba Árpádot már ismertem, évek óta figyelem a munkásságát. Még nem volt alkalmunk ilyen módon együtt dolgozni, éppen ezért örültem, hogy úgy hozta az élet, hogy ezen a pályázaton közösen gondolkodhatunk.  

A randi melyik pontján dőlt el benned, hogy ő lesz a te embered?

Nem volt ilyen pontja a randinak. Több ember is nagyon szimpatikus volt számomra. Ősszel csinálok egy kiállítás a MODEM égisze alatt Tar Sándor debreceni író életéről. Bíztató volt, hogy Csaba a beszélgetésünk elején a ferencvárosi public art pályázatra készített munkájáról mesélt, amelyben Tar Sándor egyik művéből is merített.

Mit gondolsz, létezik „szerelem első látásra”? Vagyis a gyorsan kialakuló szimpátia meg tud alapozni egy tartós munkakapcsolatot?

Az eddigi tapasztalataim szerint azokkal a művészekkel tudunk a legjobban együtt dolgozni, akikkel hasonlóan gondolkodunk a világról, művészetről. Ez pedig néhány beszélgetés alapján eldől.   

Horváth Csaba

„Rapid randi”, vagyis rövid időd volt a bemutatkozásra. Mire helyezted ebben a hangsúlyt, és milyen reakciót vártál a kurátortól? 

Igyekeztem bemutatni az elmúlt 10 év alatt készült projektjeimet úgy, hogy – amennyire ebben a szűk időkeretben lehetséges – rávilágítsak az időszak tematikai és esztétikai fókuszpontjaira. Reakciókat nem vártam, megpróbáltam nyitott lenni bármilyen visszajelzésre.

Szerinted mivel nyerted el a kurátor tetszését? Mi bennetek a közös? Vagy épp az ellentétek vonzzák egymást? 

Az első kérdésre nem tudom a pontos választ bár sejtéseim vannak. Az mindenesetre közös bennünk hogy nagyon hasonló élethelyzeteken mentünk keresztül az elmúlt időszakban.

Fel tudott vetni a kurátor olyan új szempontokat a terveddel kapcsolatban, ami meglepett, amit megfontolandónak találsz?

Abszolút! Nagyon sok meglátása volt, amelyek hasznosak a továbblépés szempontjából.

Mit gondolsz, létezik „szerelem első látásra”? Vagyis a gyorsan kialakuló szimpátia meg tud alapozni egy tartós munkakapcsolatot?

A magam részéről mivel itt a munkán van a hangsúly, nem erőltetném ezt a randis analógiát, bár tény hogy a szimpátiának szerepe van a jó munkakapcsolat kialakulásában.